Holi fesztivál

6.jpgMúlt vasárnap (március 8-án) tartották Rusholme-ban, a régi lakásunkkal szembeni Platt Fields Parkban a Holi fesztivált. Az esős, szürke, szeles idő ellenére két barátommal eltökéltük (legalábbis én eltökéltem), hogy megnézzük, miként zajlik egy ilyen indiai ünnep Manchesterben.

Holi

A hindu hagyományban ezen az ünnepen köszöntik a tavaszt. Tájegységtől függően a színek vagy a szerelem fesztiváljaként is emlegetik. Az eredetileg Indiából és Nepálból származó tradíció már egy ideje átszivárgott Európába és Amerikába is. Az utóbbi években pedig egy trendi márkanév alatt koncertekkel és olykor futóversennyel is egybekötik a színdobálást. A hagyomány előestéjén tábortűzzel terelik össze az embereket. Az esemény Holikáról kapta a nevét, aki a magát istennek képzelő Hiranyakashipu király nővére volt. Az uralkodó saját hatalmától és - a legenda szerint szerzett - halhatatlanságtól megrészegülve kényszerítette alattvalóit arra, hogy imádkozzanak hozzá, mint egyetlen istenükhöz. Fia, Prahlada azonban ellenszegült apjának, és csak Vishnuhoz volt hajlandó imádkozni. A büntetések ellenére is kitartott hite mellett a fiú, de egyszer gonosz nagynénje, Holika tőrbe akarta csalni. Ám Holika pórul járt, és Prahlada helyett ő maga esett a tűzbe. Emiatt az ünnep előtt gyújtott máglya emlékezteti a hindukat Holika történetére, illetve arra, hogy a jó mindig győzedelmesikedik a rossz fölött.

Sokak számára ez a nap az új év kezdetét jelenti, a tél lezárását, és a tavasz köszöntését. Egymást bekenve a sokszínű porokkal énekelnek, táncolnak, dobolnak, az ilyenkor fogyasztandó hagyományos, méregtelenítő ételekkel (malpuas, gujiya, mathri) és bódító vagy frissítő italokkal kínálják egymást. Nekünk ezek helyett a parkban "csak" organikus kávét árultak.

Színek fesztiválja

Eredetlieg csak természetes tónusokat használtak, melyeket ételekből, fűszerekből nyertek. Használtak sáfrányt, kurkumát, retket, gránátalmát, lime-ot, csicseriborsót, kékbogyós gyömölcsöket, céklát, tealevelet és egrest is az árnyalatok kikeveréséhez. Manapság már a szivárvány minden színe megtalálható a holi-porok választékában. A holi fesztválnak a vallási hagyomány ápolása mellett egészségügyi vonatkozása is van. A tavasz eljövetelével a változékony időjárás miatt gyakoribbak a vírusok, a megfázás. Ezek megelőzésére használják a gyógynővényekből készített porokat, melyeket általában ajurvédikus orvosok is előírnak. Így bekenve és beszórva egymást a színes porokkal elkerülhetik a betegségeket. Főképp a piros színhez gyűjtött hibiszkusz és palash virágok immunerősítő hatására támaszkodtak.

A parkban a a buli kezdete után nem sokkal már mindenki élő festővászonként táncolt a magnóból szóló indiai zenére. Ismeretlenül mindenki mindenkit üdvözölt, és "Happy Holi!"-t kívántunk egymásnak. Önkéntesek, környékbeliek gyerekkel, kutyával, barátokkal a tóparton szórta fáradthatatlanul a színeket, és kentük be egymás arcát, haját, ruháját kékkel, ciklámennel, pirossal, sárgával. A szervező a Manchester Indian Association volt. Az eleinte családias hangulatú ünnepségen végül kb. százan ugráltunk, és a felhős idő ellenére fürödtünk a színekben.