20 éve rombantott az IRA a belvárosban

Európa jelenleg szezonális futball-lázban ég a Franciaországban megrendezett labdarúgó EB-nek köszönhetően. 20 éve pedig éppen itt Angliában szervezték meg a bajnokságot.

De sajnos a mai nap egy szomorú eseményre emlékezteti a helyieket: 1996. június 15-én, szombaton délelőtt az IRA Manchester legnépszerűbb bevásárlóközpontja, az Arndale mellett robbantott.

Ez volt méretében a legnagyobb bomba (1500 kg), melyet a második világháború óta az Egyesült Királyság szárazföldi területein felrobbantottak.

Csodával határos módon nem volt halálos áldozat, melyhez az is hozzájárult, hogy az IRA egy órával a tényleges robbantás előtt, reggel 10 órakor telefonon figyelmeztetett néhány biztonsági őrt, így a rendőrség amilyen hamar csak tudta, kiürítette a bevásárolóközpont környékéről az ott tartózkodó kb. 80 000 embert. A helyszínen sajnos a szokásosnál is több vásárló volt, valamint a focirajongók is a belvárosban töltötték a napsütéses szabad órákat, mielőtt elindultak volna a meccsre az Old Traffordba.

A hadsereg tűzszerészeit Liverpoolból vezényelték át, de sajnos nem találták meg időben a szerkezetet. A robbantásnak kb. 200 sérültje volt, és megközelítőleg 700 millió fontos kárt okozott a városnak. A Marks & Spencer üzletét, amely mellett a bombát rejtő teherautó állt, 1999-ben nyitották újra. Az újjáépítés során kibővítették az Arndale-t, a Nemzeti Futballmúzeum beköltözött a modern Urbis épületbe, helyreállították a villamossíneket, és gyakorlatilag az egész belvárost renoválták. Ennek a tragédia utáni újjáépítésnek is köszönhető Manchester mai, nevezzük úgy, "eklektikus" arculata.

Az események fényében érthető, hogy nem veszik jó néven, hogyha az ember ír kockás gyapjúsapkában mászkál az utcán, de látnunk kell azt is, hogy mindezek ellenére évente megrendezik a Szent Patrik napi ír fesztivált.

Az IRA-akció hátterében az egységes Írország eszméje állt: a szervezet fő célja az volt, hogy az ország gazdasági központjainak meggyengítésével nyomást gyakoroljon Nagy-Britanniára, hogy visszaszerezhessék Észak-Írországot. Sokak szerint a helyzet ironiája, hogy a korábban kevésbé kedvelt Market Street (a pláza mentén húzodó bevásárlóutca) és környéke a robbantás utáni újjáépítésnek köszönhetően megszépült, és szeretetőbbé vált a helyiek számára.