Szívgyógyítás, izlandi tájak, ciklámen füst - Björk a MIF-en

Múlt vasárnap hihetetlen élményben volt részem: élőben láttam és hallgattam Björköt, a Föld egyik legkarakteresebb énekesnőjét!!! Félretéve elfogultságomat, Izland legnépszerűbb zenésze a Manchester International Festival keretében tartotta új albumának európai bemutatóját. Ez a megtiszteltetés már Björk előző lemeze, a Biophilia megjelenésekor is kijárt a városnak, mivel 2011-ben szintén Manchesterben debütált akkori albumával.

A megjelenésére mindig különleges figyelmet fordító énekes a Vulnicura tematikájában egy szárnyas bársonyruhában lépett színpadra, melynek elülső felén a fluoreszkáló minták leginkább a Rorschach-teszt foltjaira emlékeztettek. Erre a molylepke-kosztümhöz tartozó feketés-csápos mintás maszk is ráerősített.

Ugyan a főszerep az új daloké volt, a publikumot jól ismerve néhány korábbi, híres szerzeményt is előadtak, úgy mint az Army of Me, Wanderlust vagy a Mutual Core. A produkcióban részt vett a manchesteri illetőségű, talpig fehérbe öltözött, 15 tagú, vonósokból álló Heritage Orchestra, egy dj és egy osztrák ütőhangszeres kolléga is. A koncert közepe-vége felé hangulatfokozóként (ha jól emlékszem, épp a Bachelorette-et játszották) kék és ciklámen színű föstöt lőttek a magasba, majd később, naplementét követően pedig a show befejeztével tűzijáték is volt.

Björk verbálisan nem kommunikált olyan sűrűn a közönséggel, ám akárhányszor megszólalt, hangja mosolygósan és kedvesen csengett. A művész elképesztően magas színvonalat hozott, és ami személy szerint szívemet leginkább melengette, hogy album minőségben énekelte el a dalokat. Látványra és hangzásra való tekintettel is emlékezetes koncertet adtak.

vulnicura1.jpg