Carl Austin-Behan, a büszke polgármester

Izgalmas időket élünk! carl_austin-behan1.jpgNemrégiben tett hazalátogatásunk előtt éppen az újonnan megválasztott londoni muszlim polgármesterről, Sadiq Khanról szóló hírekkel volt tele a nemzetközi sajtó.

2016 a britek számára eddig nemcsak a művészvilágot ért sajnálatos veszteségek, de a politikai események miatt is emlékezetesnek ígérkezik: a főpolgármesternek választott Khan, a nyári szavazás Nagy-Britannia uniós tagságról, és mindezek mellett a héten Manchester polgármesterévé választották a homoszexualitását elsőként nyíltan vállaló Carl Austin-Behant.

A róla szóló cikkek legtöbbször a 2001-es Mr. Gay versenyen szerzett győzelmét, és a Brit Királyi Légierőtől 6 évnyi szolgálat után való elbocsátását említik. A dél-manchesteri Burnage-ből érkező munkáspárti képviselő 44 évesen nemcsak az első meleg, de a legfiatalabb polgármestere is a városnak. Céljai között szerepel az is, hogy a titulust lehetőségei szerint közelebb hozza az állampolgárokhoz, és modernizálja azt: We’re not even on Twitter yet. Let’s get the lord mayor on Twitter.” ("A városháza még a Twitteren sincs fent. Gyerünk, népszerűsítsük ott is a polgármestert." Forrás: The Guardian) A közösségi médiákon egyébként valóban aktív városvezetőtől az egyik kedvenc posztom az alábbi: https://www.instagram.com/p/BE_us_KBMEr/ .

A Légierőtől  1997-ben, 24 évesen küldték el szexuális hovatartozása miatt. Ezek után a manchesteri tűzoltóságnál dolgozott, majd 2001-ben úgy döntött, elindul a meleg szépségversenyen, hogy új szerepmodellt nyújtson az akkori homoszexuális fiatalok számára. Úgy gondolta, volt katonaként, tűzoltóként, karrierjét bemutatva hozzájárulhat a melegekkel kapcsolatos sztereotípiák leépítéséhez.

carl_and_simon_austin-behan.jpg

Férjével, Simon Austin-Behan-nel (akivel féléve házasodtak össze) adoptálást terveznek.

Hivatal alatt a transzneműek esélyegyenlősége mellett a HIV tesztek rendelkezésre állásán is szeretne javítani. Az Angol Közegyészségügyi Szolgálat 2014-es tanulmánya alapján 2013-ban London után Manchesterben volt az egyik legnagyobb a HIV-fertőzöttek száma. Austin-Behant ugyan meghatja, hogy a Légierőtől való elbocsátása óta és a kétezres évektől kezdve mennyivel javult Angliában a melegek helyzete, mégis úgy véli: bőven van még munka etéren annak ellenére, hogy az LGBT közösség Manchesterben élvezi a legnagyobb támogatást.