Northern Quarter

 

Manchester belvárosának alternatív negyede a Northern Quarter. A Piccadilly Gardenstől észak-keleti irányban a Swan street-ig tartó kerület telis-tele van teázókkal, kreatív boltokkal, tetoválószalonokkal, turkálókkal, galériákkal, és nem utolsó sorban szórakozóhelyekkel. Én ismerőseimnek leginkább "alternatív negyedként" szoktam emlegetni, mivel a művészek (és művészkedők), hipszterek hemzsegnek errefelé. Éjjel-nappal vonzza az itt lakókat is, és a turistákat is. Az időjárástól függetlenül kínál kikapcsolódási lehetőségeket!

Táp

A negyedben sokféle étekzde van, a talponálló fish'n'chips-estől a kínai kifőzdén át a tapas bárig. Éhes itt nem marad az ember, akár kézműves hamburgerre vágyik, akár egy hangulatosabb vendéglőbe térne be. Az egyik első éttermük a TNQ tavaly októberben ünnepelte 10. születésnapját. Toszkán esttel ünnepeltek, megemlékezve a kerület határán lévő Ancoats nevű területen otthont találó olasz menekültek kultúrájáról és kulináris örökségéről.

Zene

Az egyik népszerű lokál a Matt & Phreds, ahova többnyire a jazz- és blueskedvelők járnak. A hely teret ad amatőr zenekaroknak, jammelni vágyó muzsikusoknak, és az évek során olyan hírességek is felléptek náluk, mint Jamie Cullum vagy Adele. A jazz-estek mellett gyakran swing, ska, folk, elektro és világzenei bulikat is tartanak. 

A Thomas street és az Edge street például két olyan utca, amin ha az ember végignéz, a régi halpiac kibelezett épületétől indulva végig az Arndale-ig egymást érik a különböző szórakozóhelyek; van, amelyikben péntek és szombat este ingyenes hip-hop bulit tartanak, máshol meg szól az r&b vagy a minimál techno, hogy közben mindenki nyugodtan társasozhasson, beszélgethessen. A Tariff street egyik legjobb helye személyes kedvencem, az El Capo nevű spanyol klub. Az árak nem éppen a legalacsonyabbak, viszont a hangulat és a zene fergeteges. A hip-hop lemezeket latin ritmusok váltják, a dj-pult előtti apró tér pedig arra is esélyt ad, hogy kitáncolja magából az ember az alkoholt.

Az emblematikus nevet viselő Eastern Bloc egy kávézó / lemezbolt a Stevenson square-en, és a honlapjukon lévő rövid bemutatkozás mindent elárul: "BAKELIT . KÉZI PÖRKÖLÉSŰ KÁVÉ. INGYENES WI-FI . HÁZIKÉSZÍTÉSŰ SÜTIK. REGGELI . EBÉD. ÉTEL . JEGYEK . KÜLÖNLEGES ESEMÉNYEK". A boltot 1985-ben alapították, és eleinte az Afflecks Palace épületében volt. Mindig fontos szerepet töltött be a város zenei életében, koncertek, bulik szerevezésével illetve helyet adva egy-egy zenekar párszámos bemutatkozó előadásának. Ezen felül a Királyságban ők voltak az elsők, akik a dance műfajból lemezeket importáltak. Visszajáró vásárlóik között van Laurent Garnier, Jon Da Silva, Mike Pickering, a Chemical Brothers, Eric Morillo, és a jeles Carl Cox is. Kis érdekesség drum'n'bass rajongók számára, hogy a boltban dolgozott sokáig Marcus Intalex, aki amúgy Manchesterben havi rendszerességgel lép fel.

Kreatív

Rögtön a Northern Quarter elején az Oldham streeten található a az Afflecks Palace nevű többszintes bevásárlóközpont, ahol több érdekes bolt van: ruhák, gyöngyös, jelmezbolt, kütyük, de több tetoválószalon is működik itt. A földszinten pedig a kenderbolttal szemben egy alternatív színház is várja az érdeklődőket. Az utcában adományos boltok (charity shop), turkálók, képregénybolt, kézműves ékszeres, fodrászat is sorakoznak. A közelben található a Manchester Craft and Design Centre is, ahol képzőművészek számára üzelteket és kiállító helyiségeket tartanak fent. Legutóbb egy Kashif Nadim Chaudry két alkotásból álló kiállítását láttuk ott, amelyből egyik egy hajót szimbolizált (és emberi hajat is felhasznált a mű elkészítéséhez). Chaudry amellett, hogy homoszexuális, muszlim származású britként próbálja meg vegyíteni a az identitását alkotó motívumokat művészetében, s bemutatni örökségét a szoborszerű alkotásokon keresztül.