Didsbury kertjei

 

sam_2534.JPGSzerencsésnek mondhatom magunkat, hiszen sikerült kifogni hétvégén is a napos időt. Így kiváló alkalom nyílt arra szombaton, hogy elnézzünk a már régóta emlegetett didsbury-i parkokba. Didsbury a város egyik déli kerülete. Tipikusnak mondható kertvárosi hangulat, kellemes sétálóutca tele kis boltokkal - köztük bor-, sajt- és hentes szaküzlet. A főutca mentén pedig egymás mellett fekszenek a Didsbury Park, a Parsonage Gardens és a Fletcher Moss Park.

 

Parsonage Gardens

Tulajdonképpen ez egy kis templomkert a sétálóutca végén lévő régi fogadók, vendéglők mögött. A régi plébánia Didsbury második legrégebbi épülete: kb. 1650 óta áll. A kertben libanoni cédrusok és tiszafák magasodnak. Jelenleg a Didsbury Civic Society nevű civil egyesületé a hely, akik közösségi programok helyszíneként használják. Gyönyörűen virágoztak a tulipánfák, és valahonnan még egy kacsa is berepült a növényekhez.

Fletcher Moss Botanikus Kert

A Stenner erdő és a Mersey folyó között fekszik ez a gyönyörű, zegzugos kert. A többszintes kialakítástól és a kanyargós ösvényektől a hely televan apró, titkos sarkokkal. Emiatt - a viszonylag kisebb terület ellenére - az ember úgy érzi, hogy rengeteg a látnivaló. A park nevét Fletcher Moss városatyáról kapta, aki a területet 1919-ben Didsbury városának és a manchesterieknek ajándékozta. (A plébánia kertjét, mely szintén a Moss család tulajdona volt, évekig Flether Moss és édesanyja szépítgette és tartotta rendben. Fletcher Moss az ottani tiszafák alá temette kutyáit és kedvenc lovát is.)

sam_2575.JPG

A park számomra érdekesebb része a bejárathoz közeli sziklakert, melynek alján egy kis tó is van. (Emiatt a nyílt víz miatt már jóelőre kiírták a bejáratnál, hogy "Danger! Open water". A tó méretét látva - melyben talán 7-8 tavirózsa tengődött - éreztük, hogy talán kissé indokolatlan a túlzott elővigyázatosság.) Kutyákat erre a részre nem, de a hátulsó, nagyobb zöld területre be lehet vinni. Így mi is számos boldog bulldoggal, dalmatával, egyéb négylábúval találkoztunk séta közben. Egy-két piknikező emberbe is belebotlottunk, akik a teniszpálya melletti lugas alatt pihentek. Ennek a rétnek a közepére pedig egy óriási betonkaspót hoztak, amibe különböző füszernövényeket ültettek. Volt ott zsálya, rozmaring, levendula, kakukkfű, és - meglepetésemre sima zöld színű - curry növény. Tökéletes hely egy rövid sétára, hogyha az ember nyugalomra és jó levegőre áhítozik.