Peel Park

Régi lakhelyünkről, Rusholme-ból idén márciusban elköltözve kicsi szívfájdalmunk volt, hogy a "otthagyjuk" a Platt Fields parkot a sok mókussal és a kacsaúsztató kistóval a közepén.

Szerencsére Salfordba költözve is a házunkhoz relatíve közel megtaláltuk a Peel Parkot, és ha ugyan ez kisebb is, mint a Platt Fields, megadja a minimális zöldövezet érzését. Főleg mióta a mellette elhelyezkedő, régen mocsaras területet is kitakarították és megnyitották a publikum számára.

A Peel Parkot és a Meadows-t (a lecsapolt területet) az Irwell folyó egyik csatornája választja el. A ligetet 1846. augusztus 22-én nyitották meg másik két parkkal egyidőben (az egyik a Queen's Park Harpurhey-ben, a másik pedig a Philiips Park Bradfordban). Egyike Anglia első közparkjainak, melyek a manchesteri Közösségi Sétányok, Kertek és Játszóterek Bizottságának munkája hatására nyíltak. Az ötlet - hogy az arisztokrácia mellett a közemberek számára is elérhetőek legyenek a zöldövezetek, a sétálgatás, a kikapcsolódás a jó levegőn - a liberális Mark Philips és az akkori miniszterelnök Sir Robert Peel szorgalmazta. Utóbbi nevét viseli a szomszéd park.

A Peel Park oldalában található a salfordi egyetem és a Salford Museum & Art Gallery. A ligetben sétálva egy visszafogott gránit szobor jelzi az 1866-os árvíz szintjét. Ekkor az Irwell folyó kilépett medréből, és elárasztotta a parkot. Három ember vízbe fulladt, és sokakat pedig házaik tetejéről mentettek ki.