Ramadan Manchesterben

 

ramadan-500x300.jpg"Hey, love! Y'aright, love? Come, take some dates, eat with us. Eat some dates, it's very good, very juicy!"

Tegnap este éppen egy salsa-estről tartottam hazafelé egy szingapúri ismerősömmel, amikor meghallottam a Picadilly Gardensről jövő ima hangjait. Az ismerőstől már elköszöntem, és kiváncsian elindultam a kisebb tömeg irányába, hogy megnézzem, miért tartanak nyilvános imádságot. Ekkor intézte hozzám a fenti szavakat egy kedves, fehér muszlim viseletben lévő fickó. Igaz, ami igaz, épp naplemente volt, s ezért tartották a közös imádsággal egybekötött étkezést ott a parkban. Erre invitált engem is pár résztvevő, egyiknek kezében a datolyával megpakolt hungaroceltál, másik kezében meg a cigaretta, amire épp rágyújthatott.

Már egy hete megkezdődött a Ramadan. Munkatársaim közül is jópáran június 17 óta gyakorolják az önmegtartóztatást, hiszen itt Nagy-Britanniábanis ez volt az iszlám által előírt böjti hónap első napja. (A földrajzi elhelyezkedéstől függően a dátumok eltérhetnek, hiszen az újhold megjelenése indikálja az időszak kezdetét. Így egyes országokban lehet, hogy máskor indul meg a böjt, mint Szaúd-Arábiában. Továbbá a napkelte és napnyugta időpontjának eltérései miatt külön, a földrajzi koordináták alapján is megtalálhatjuk az imaidőpontokat.)

Az általános szabályok szerint bizonyos esetekben szünetet lehet tartani a böjt alatt (például a nők esetében ilyen indok lehet a menstruáció), és ezt a rövid intermezzot követően a hívő újrakezdheti a gyakorlást. Egyik ismerősöm például egy nagyobb vizsgája miatt késleltette a böjt kezdetét - hiszen ez egy nagy megpróbáltatásnak számít, s ezért kivételesen indokolt számára, hogy ne az előre meghatározott dátumon kezdje a többiekkel a Ramadant. (Természetesen emiatt nem július 18-án fogja befejezni, amikor eredetileg letelne az egy hónap, hanem kicsivel később.)

Egy munkatársam meg is jegyezte, hogy ne lepődjek meg, ha másnap minden kolléga, aki az arab országokért felelős csoportban dolgozik, feltűnően csendesebb lesz, mint általában. A napközbeni nem-ivás, nem-evés elég koncentrációt és energiát felemészt. Ám szerinte ez csak az első napokban nehéz, aztán hozzá lehet szokni. Faggattam még kicsit saját tapasztalatairól, illetve arról, hogy a tiltások csak addig élnek, amíg fent van a nap, sötétedés után pedig "mehet minden". Osama erre azt mondta, hogy az egész időszak lényege az eredeti szándék átérzése, miszerint szimpatizáljanak a szegényekkel, nélkülözőkkel. Amit pedig ő személy szerint kifejezetten szeret ebben az időszakban, az a naplementét követő étkezés. Ilyenkor általában az egész közösség összegyűlik, és együtt fogyasztják el az elkészített vacsorát, oldódik a napközbeni megvonás miatti esetleges feszültség, és egyszerűen csak élvezik egymás társaságát.

ramadan_infographic.jpg

Mit szabad és mit nem (Forrás: http://www.channel4.com/programmes/4ramadan

Az Angliában esedékes böjttel, illetve közösségi programokkal kapcsolatos beszélgetéseket közvetítenek a Ramadan Radio-n, amit Manchesteren kívül a közeli Prestonban, Liverpoolban, Edinbrugh-ban és még számos helyen közvetítenek. A médiában érdekes megjelnése van még a Ramadannak a helyi 4-es csatorna (Channel 4) egyik munkájának keretében is, ahol brit muszlim fiatalokkal együtt dolgozva alakítottak ki egy felületet honlapjukon a böjtről szóló videóknak, felhívásoknak, interjúknak, hogy senki ne maradjon le az eseményekről.