Manchester és a mulitkulturalizmus 2.

 

image_11.jpg

 

Már a blog kezdetén írtam arról, hogy mennyire jellemzi ezt a várost a sokszínűség. A nemzetek kavalkádját találja itt az ember. Csak ha turistaként látogat el ide valaki, akkor is belebotlik a belvárosban, az étteremben, a Piccadilly Gardensen indiai, jamaicai vagy épp kínai társaságba, akik közül sokan tradicionális viseletükben elsőre feltűnhetnek. Ám ha csak fülünkre hagyatkozunk, igen gyakran hallhatunk az angolon kívül spanyol, lengyel, urdu beszédet az utcán.

Amióta pedig januárban munkába álltam egy multinacionális vállalatnál, még inkább kinyílt a világ. Amíg Pesten kerültem hasonló cégekhez, a pozícióból adódóan általában olaszokkal volt alkalmam dolgozni, esetleg albán gyakornokokkal, néha angol vagy spanyol kollégáim is voltak. Itt viszont – a cég specializált profiljából is adódóan – a venezuelaitól az egyiptomin át a japánig már számos nemzetiségű emberrel összefutottam az irodában. Rengeteg érdekes, mindennapos szokás, különbség, kulturális érték keveredhet egy ilyen helyen, ahol a klasszikus call centeri hangulat uralkodik általában.

Ebből a sokféle nemzetiséggel tarkított légkörből szeretnék ízelítőt adni. Kiváncsi voltam a kiváltó okokra, hogy ki miért választotta pont ezt a helyet, ahol már én is kilenc hónapja élek. Néhány készséges munkatársam válaszolt arra a három egyszerű kérdésemre, hogy honnan érkezett, miért épp Manchesterbe jött, és hogy melyik a kedvenc országa.

Egyik szomszédunkkal kezdeném: Lenka Szlovákiából jött ide főként tanulni, melynek köszönhetően tanársegdéként végzett, és imádja az Egyesült Államokat. Peter, aki Csehszlovákiában született, szintén tanulmányait folytatta a Királyságban, de indíttatásai között elsősorban a magasabb életszínvonal, a multikulturális környezet, és az angoltanulás szerepeltek. Kedvenc városa Barcelona, csakúgy, mint Karolinának, aki a lengyel csoport egyik tagja. Ő Lodz-ból érkezett Manchesterbe három éve, és nemrég diplomázott a Manchester Metropolitan egyetemen szociológia és globális változások mesterszakon. Szintén a lengyel tábort gyarapítja Lukasz munkatársam. A Slupsk városából származó srác saját bevallása szerint az otthoni válságból kilábalandó érkezett Angliába, hogy újrakezdje életét. Nagyon szereti Csehországot és Szlovákiát, mivel szerinte ott a legszebbek a lányok.

Előző főnököm Pakisztánból tíz évvel ezelőtt érkezett Manchesterbe családjával, ahol később mind családi, mind saját vállalkozás keretében próbált szerencsét; kávézójában kaptam én is állást tavaly novemberben, ami az itteni első munkahelyem volt. A jelenlegi munkahelyen eleinte rajtam kívül csak Miklós képviselte kis hazánkat ennél a cégnél. Egy szerelmi csalódás és egy balul sikerült dél-angliai munka után került ebbe a városba 2004 augusztusában, a kalandvágy és a jobb élet reményében. Kedvenc országa Ausztrália. Mostmár Betti is a magyar csapatot erősíti. Az ungvári lány előbb Nyíregyházán, majd Pesten töltöt 4-4 évet, és Angliába utazás és nyelvtnaulás céljából költözött ki, és mert ez volt az álma. Kedvenc országai Norvágia és Spanyolország.

Még a januári tréningen ismerkedtem meg Gul-lel, aki Franciaországból barátja miatt költözött Angliába, és imádja Törökországot. Mehmet, aki Antalyából származik, még otthon, Törökországban ismerte meg feleségét, aki angol, és kisfia miatt szeretett volna visszatérni a Királyságba, s így Mehmet is követte őt. (Nemrég megszületett közös kislányuk is! ) Saját bevallása szerint inkább érzi jelenleg közelebb a szívéhez Angliát, mint Törökországot. Úgy látja, otthon az embereket nagyobb stressz éri, nyugtalanabbak, míg Angliában kiegyensúlyozottabbak a népek. Családjával, akik Törökországban élnek, jó kapcsolatban van, imádja a török konyhát, a tengerpartokat, és legfőképp Antalya városát. Az energikus és mindig vicces Natasa (az oroszosan hangzó név ellenére) Görögországból jött Manchesterbe tanulni, közel hozzánk a salfordi egyetemen jár marketing szakra, s mellette dolgozik a cégnél teljes állásban. Kedvelt országai Kuba és Spanyolország.

A csoportomban dolgoznak izraeliek is. Ravit, aki magyar barátjával jött Manchesterbe, dolgozott korábban már Prágában, és Budapesten is próbálkozott, de úgy látták barátjával, hogy itt több munkalehetőség lenne mindkettőjük számára. Kedvenc helye Ausztrália, de uniós útlevelével egyelőre “csak” idáig jutott. Inbal pedig korábban hat hónapig Londonban volt, de mivel ott nem járt szerencsével, átköltözött Manchesterbe, ahol állást talált. Ő is Spanyolországot választaná kedvenc országként, azon belül pedig imádja Mallorcát.

Michael egy Monaghan nevű ír kisvárosból származik, amely az észak-ír határhoz közel található. Családjával már kiskorában Manchesterbe jöttek, csatlakozva több rokonához. Édesanyja olasz, s ennek révén élt is egy rövid ideig Észak-Olaszországban. Michael leginkább a családi kötődés miatt is választotta kedvenc országként a napfényes Itáliát, de Málta és Görögország is kedves számára. Szintén a betanításon hozott össze a szerencse Ayaval, aki Észak-Japánból, Ibarakiból jött egészen idáig. Eleinte kiküldetésben volt otthoni munkahelyéről, amikor pedig a pozíció lejárt, megkezdte mesterszakos tanulmányait a manchesteri egyetemen, majd pedig új állás után nézett. Időközben megismerkedett férjével, összeházasodtak, s emellett Aya úgy érzi, hogy Angliában találkozott a legtöbbféle kultúrával. Egy izgalmas, színes országnak tartja, és élete végégig itt szeretne élni. Végül, de nem utolsó sorban másik tréninges barátnőmet is a szerelem köti a Királysághoz. Marjo egy dél-finnországi Miehikkälä nevű faluból származik, és még otthon, Lappföldön ismerte meg angol barátját, aki vakáción volt éppen. Marjo kedvenc országa pedig Hollandia, ahol ösztöndíjjal töltött hat hónapot, és ugyan elmondása szerint nem a legizgalmasabb vagy legérdekesebb hely a földön, de rengeteg kedves emléke fűződik hozzá.

A sort még folytathatnám kenyai, jamaicai, spanyol, német, egyenlítői-guineai, olasz, venezuelai ismerősök történeteivel, de ezekre a beszámolókra még várok. A kép ezek nélkül is igen színes, és ismét alátámasztja, hogy Anglián belül Manchester mennyire sokszínű kulturális szempontból. Nem mellesleg épp ezen a hétvégén tartanak karibi fesztivált régi lakhelyünkhöz közel a Platt Fields parkban, mely a többnyire arabok lakta Rusholme szívében található. Hát így keverednek a kultúrák, nemzetek, hagyományok ebben a városban.