Kék viadal


image.jpg

A tavalyi második helyezés után a Manchester City idén első lett az angol premier league versenyében. A tegnapi Everton elleni mérkőzés után a tabellán 2 ponttal előzték meg a Kékek a Liverpoolt (vagy ahogy egyéb szurkolók nevezik, a "Liverfool"), melynek örömére ma délután ismét - hol máshol, mint - az Albert téren ünneplésre gyűltek össze a City-rajongók. 1968 óta először két éve sikerült a csapatnak a kupát megszerezni, és idén Manuel Pellegrini vezetése alatt a márciusi Capital One Cup győzelem után a premier ligában is ők bizonyultak a legerősebb csapatnak.

Már a reggeli híradóban figyelmeztettek a várható útlezárásokra a belvárosban, melyekre a délutáni örömünnep miatt volt szükség. Ennek megfelelően a munkaidőm végefelé a közeli városháza térről már behallatszódott az irodába a dudák hangja és némi kiabálás. Már lélekben felvérteztem magamat, hogy épségben haza jutok majd és elkerülöm az őrjöngő tömeget, hiszen otthon már tapasztalhattuk egyszer-kétszer, milyen a metró, amikor a Népligetben meccs volt. Meglepetésemre az utcán teljes békében fújták a dudájukat a világoskék mezes gyerekek, a szülők telefonáltak vagy zászlót lengettek, a munkahelyemhez közeli nagyobb úton, a Deansgate-en végighúzták már a kordonokat, de az itt felsorakozó szurkolókból annyi agresszió áradt, mint egy csoport naposcsibéből. A kedélyes hangulatra az időjárás is rásegített, mivel a folyamatos esőzések után végre előbújt a nap is.

Gondoltam, megközelítem az Albert Square-en összegyűlt tömeget, hogy igazán átérezzem a hangulatot, de mar bőven a tér szélén megrekedtek a népek, így nem volt esélye a későn érkezőknek, hogy a városházához közelebb jussanak. A tömegből kellemes baritonhangon zengtek a gondtalan dallamok és indulók, míg a környező utcákban egyre jöttek szembe a mezbe öltözött családok, fiatalok, és két egymásba karoló idősebb hölgy világoskék City sállal a nyakában is a lézengő tömeggel tartott a felvonulási terület felé, kerülgetve a munkából hazaindulókat.

A  parádéra készültek a hatóságok is, olyannyira, hogy az egyik helikopter az ablakokkal szemben körözött jó pár órán keresztül. Pedig a ligában hetedik helyen szereplő Manchester United szurkolói nem igen mutatkoztak meg az ünnepségen. Egy bátor szimpatizánsról azonban megemlékeztek a hírekben, aki a Deansgate kordon mai között még a felvonulas kezdetet előtt sétált végig, de a részvétteljes tekintetekeken és rikkantásokon túl nem kapott egyebet. A családias keretek között megrendezett ünnepség - hétfő ellenére - valószínűleg sokak számára a városháza térről a pubokba helyeződik át, ahol továbbénekelhetik az "I've never felt like singing the BLUES"-t a győztes csapat tiszteletére.