Bonfire Night

Kedden (november 5.) este a barátomat hamarabb elengedték a munkából, mondván, hogy mindenki siessen a buliba. Szerencsénkre az események pont a lakásunkkal szemben lévő Platt Fields Parkban kaptak helyet az idén.

Minden évben ezen a napon a britek egy 1605-ös eseménynek állítanak emléket: Guy Fawkes angol katolikus, aki az ún. lőpor-összeesküvés egyik szervezője volt, fel akarta robbantani a Lordok Házát, s benne az angol királyt is. Ám I. James király megmenekült, Guy Fawkes-t pedig letartóztatták. Ezen fordulatot azóta is örömtűzzel ünneplik meg Nagy-Britanniában – innen a névadás.

Amikor felfogtam, hogy ez mekkora buli, nem fértem a bőrömbe, meg kellett nézzem, miről is van szó. Nem beszélve arról, hogy tőlünk pár lépésre folyt a mulatozás. Kinéztünk az ablakunkon, és csak annyit láttunk, hogy a főút felől hömpölyög a tömeg a parkba, hiszen senki nem akarta elszalasztani a 20.00-kor kezdődő tűzijátékot. Mi is kiértünk, és láttuk, hogy a tömeg egy része már az óriási máglya körül állt, a míg mások park távolabbi részében felállított vursliban álltak sorba. Pár nappal korábban már láttam is, hogy meghozták az óriáskereket, de akkor még nem tudhattam, mi készül...

A sötét őszi estén megtelt parkban az emberek kellemesen beszélgettek, a gyerekek ugráltak a sárban, és az örömtűz fölött pedig a szálló parázstól gyönyörű csillogást kapott a fekete ég. Miután a barátom cipője teljesen beázott, hogy kiengeszteljem, elmentünk az arab zöldségeshez egy dobozos kóláért, amikor még javában tartott a tűzijáték. Az utcán összefutottunk pár szülővel, akik a gyerekkel az oldalukon loholtak a park irányába, hogy elérjenek még pár fénycsóvát, és megcsodálhassák a vigadalmat. Felrémlett bennünk augusztus 20-a, amikor az ember fél kilenckor feljut a Deák téren a metróból a felszínre, és reménykedik, hogy mire a Lánchídhoz ér, még elkapja a görögtüzet...

Nos ezek a szülők nem maradtak le semmiről, mivel még ma is (két nappal a hivatalos Bonfire Night után) hallani lehet a környéken a kedves lakók robbantgatásait. Hiszen olyan mókás dolog a petárda.

 

(2013. november 7.)

 

Bonfire1.jpg