Zene a másik városból

sftoc-2014-red.png

 

Vasárnap (május 4.)  estefelé a reptérről visszajövőben sétáltam haza a Salford Crescent vonatállomásról (mivelhogy barátnőmet kísértem ki, itteni látogatását követően). Emberek lézengtek az utcán, de a vasárnap estékhez képest szokatlanul sokan voltak.

A Salford történelmi központját jelentő Chapel street mentén a Salford egyetem épületénél dikáok csoportosultak és érezték jól magukat. Sör a kézben, 12 °C, de a lányok ujjatlanban persze. Az úton egyre csak jöttek szembe a tömegek, és kezdett egy halvány emlék előtünni valamilyen szórólapról, amit a hetekben láttam.  

Aztán a következő gócpont az Old Pint Pot nevű folyómenti söröző volt, ahonnan már csak pár lépésre voltam az otthontól. Az utcánkba kanyarodva sokadmagammal tartottam az Islington Mill nevű hely felé, mely a közvetlen szomszédunkban lévő épület, és a város egyik alternatív művésztelepe. Aznap este a művészakadémia is a Sounds From The Other City c. fesztivál keretében szintén koncerteknek adott helyet. Olyannyira nagy volt a lelkesedés, hogy az egyik zenekar a házunk és az Islington közti szűk parkolóban vert tábort, és adott random koncertet a népnek.

DSC_0328.JPG

 

A fesztivált idén rendezték meg tizedik alkalomból, hogy az új és tehetséges zenészeket Salford közönsége tesztelhesse. A kezdetekben (2005) tapasztalt 400 fős publikum mára már kétezres tömeggé fejlődött. A rendezvény alapítói Maurice és Mark Carlin az Islington Millben működtetett stúdiójukból kiindulva szerettek volna teret adni független és új zenei tehetségeknek Manchester-szerte, s ehhez a már említett Chapel streetet választották központi helyszínként. Salford több emblematikus helye is megihlette a rendezőket, így a Chapel streetről nyíló kis templomtérre, továbbá a Salford Arms Hotelhez és a kerületi pályaudvarhoz közeli Albert Vaults pubba is kiterjesztették a koncerteket. Az évek alatt felsorakoztatott zenekarok között szerepel pl. a Ting Tings is - akik 2007-ben a SFTOC keretében debütáltak - , a walesi Marina And The Diamonds, és a szuperbarkós, mindig elegáns Daedelus.

Sajátos volt a fesztivál jellege, hogy bár minden helyszín egy szűkebb körzeten belül helyezkedett el, a koncertek kissé mégis el voltak egymástól szeparálva. Ám a bulizó tömegek hömpölygése az utcákon sikeresen megteremtette a különleges hangulatot. Az esemény népszerűségét tükrözi, hogy már lehet kapni a jegyeket 2015-re.