Boxing Day - avagy a "doboz-napi" őrület

Karácsony másnapja az olaszoknál és az íreknél Szent István napja, Angliában, Kanadában, Ausztráliában és a Brit Nemzetközösség több pontján pedig a Boxing Day elnevezést kapta.

Ezen a napon, Magyarországon általában még tart a családlátogatással egybekötött képtelen mennyiségű ételbevitel, míg a britek már korán reggel sorba állnak a boltok előtt, hogy le ne maradjanak a hihetetlen karácsony utáni akciókról. A plázákban ilyenkor tapasztalható tömeg oka egyrészről az ünnepeket követő, gyakran több mint 50%-os leárazások, és a nem kívánt ajándékok visszaváltása. A tapasztaltabbak órákkal nyitás előtt a helyszínre érnek, a boltok pedig néha meghatározott számú vevőt engednek csak be az üzletbe, a káosz elkerülése végett.

Az esemény elnevezésében a „box” kifejezés a középkor óta a templomok elé kihelyezett adománygyűjtő ládikákra utalhat, melyet Európában karácsony idején Szent István tiszteletére állítottak. Nagy-Britanniában azonban a gyarmati rendszer egyik szokására emlékeznek: ezen a napon a szolgák hazalátogathattak családjaikhoz, és gazdáiktól egy doboz ajándékot is kaptak karácsony alkalmából. (Általában maradék ételt, használt ruhát és apróságokat rejtettek ezek a dobozok.)

December 26-a munkaszüneti nap Angliában, ám az utóbbi években a pihenésről, családdal töltött időről a shopping-olásra helyeződött át a hangsúly. A józan ész és a limitált befogadóképesség hatására az üzletek egyre inkább kibővítik a leárazás időszakát, így a Boxing Day-ből lassan Boxing Week lesz, eltolva az akciókat egészen az újév beköszöntéig.

Írországban a boltok 1902 óta zárva tartottak (lásd: ökörszemhajtás, http://www.irishfeet.hu/unnep/h_ststephen.html), ám 2009-ben őket is elkapta a vásárlási láz, megbontva ezzel egy több mint száz éves hagyományt.

Önkéntelenül eszünkbe juthat az ökölvívás, ám a Boxing Day egy másik sportágban jelöl fontos időszakot, méghozzá a briteknél oly népszerű fociban. A premier league mérkőzéseit általában helyi csapatok között rendezik, hogy az ünnepek után a játékosoknak ne kelljen olyan messzire utazniuk. A mai hírek szerint pedig sikert arattunk :)

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20131226-a-boxing-day-eredmenyei-a-premier-leagueben.html

BOXING.jpg